Scoren in goed toezicht

Succes moet je vieren ook al zijn we dat in Raden van Commissarissen en Toezicht niet gewend om al te doen. Afgelopen week was er bij Mercatus toch alle reden om dat wel te doen.

Woningcorporatie Mercatus is een vereniging en daar waren we tevreden mee. Deze rechtsvorm sloot namelijk prachtig aan bij de missie om contacten met huurders en stakeholders te verdiepen en hen ook invloed te geven in besluitvorming.  Huurders worden in participatiebijeenkomsten betrokken bij de toekomst van hun woning. Met de huurdersvereniging wordt samen beleid gemaakt en met andere stakeholders, zoals gemeente en zorg- en welzijnsorganisaties wordt opgetrokken in thema’s van sociale duurzaamheid.

Met de wijzigingen in de woningwet werden we geconfronteerd met het vernieuwde en uitgebreide  adviesrecht van de ALV aan de RvC. In politiek Den Haag wilde men blijkbaar graag de belangen van huurders dienen met regelmatige ledenvergaderingen, waarin ingewikkelde besluitvormingsprocessen de revue passeren en waarin dan ook nog een eenduidig schriftelijk advies moet worden geformuleerd.  Als RvC leek ons dit haast een onmogelijke opgave. Als commissaris ontmoet ik huurders zowel op de ALV als in participatiebijeenkomsten. Daar ervaar ik dat het vaststellen van de jaarrekening niet het onderwerp van een goed gesprek is of tot veel vragen leidt. Veel levendiger en drukker bezocht is het gesprek met bewoners over de toekomst van hun woning. Voor welk scenario kiezen we bij de technisch verouderde woningen? Wordt het renovatie of gaan we slopen en nieuw bouwen?

We besloten om met een team van huurders, huurdersbelang, medewerkers van de corporatie en bestuur en RvC een oplossing te bedenken tegen de regeldrift vanuit de overheid.  Het team ging aan de slag met een alternatief voor de ontstane en onwenselijke situatie.  Er werd voorgesteld om de verenigingsvorm om te zetten in een stichting met verenigingskenmerken. Afspraken over contact en invloed met huurders werd beschreven in een concept regelement. Daarin wordt o.a. de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering omgezet naar een dag van de verantwoording, waarin bestuur en RvC verantwoording afleggen over de keuzes in het afgelopen jaar. Maar er wordt niet alleen terug gekeken: ook wordt het gesprek met huurders en stakeholders gevoerd over keuzes in de toekomst.

Goed samenspel tussen de huurders,  medewerkers van de corporatie, bestuur en RvC zorgde voor een overwinning op de regeldrift in de woningwet. Teruggaan naar het belang van de huurders motiveerde iedereen om samen op te trekken, onderwerpen te agenderen, die in de leefwereld van huurders passen én de taal te spreken, die zij verstaan.

Rixt Heegsma

Vice voorzitter Raad van Commissarissen Woningcorporatie Mercatus

Partner van Waarderend Toezicht.

Waarderend Toezicht begeleidt, adviseert en traint Raden van Toezicht en Commissarissen in het goede gesprek.

Geplaatst in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.